Nieuwe oogst van Earnest!

Minister wil brede discussie over grens zelfstandigen

Voor welke opdracht mag een bedrijf een zzp’er inhuren en wanneer is iemand toch echt een werknemer? Over deze vraag wil minister Koolmees van SZW ‘breed’ in gesprek met werkgevers, werknemers, zzp’ers en belangenorganisaties. En terecht, lijkt me. Want de antwoorden bepalen hoe de grootste groep 'zelfstandigen' worden behandeld: de mensen met uurlonen tussen 16 en 75 euro. Welke grens je ook trekt, er zullen altijd mensen zijn die erop voor- en achteruit gaan. De gevolgen zijn groot, voor de werkenden en voor hun opdracht- of werkgevers. De kritiek op zijn voorstellen - van werkgevers, vakbonden en oppositie - is dan ook niet mals. "Wat moeten we dan?" vraagt de minister ons af. Ik weet wel wat...

Wat gaan we allemaal doen met de zelfstandige ploeteraars?

Hoe zeg je geel in groene letters?

Het was druk tijdens Hét Event Duurzame Inzetbaarheid, op dinsdag 26 november 2019. Niet minder dan 30 workshops en 4 plenaire sessies voor 700 (!) bezoekers. Waaronder deze vreemde vogels. Over elk denkbaar onderwerp rond 'duurzame inzetbaarheid', dat heerlijke containerbegrip, was wel iets te vinden. Ook mensen die het eigenlijk te druk hadden om langs te komen werden bediend. En voor wie denkt dat ze het werk nog wel de baas kunnen: zeg maar eens dat iets geel is, als het er staat in groene letters.

Wat gebeurt er allemaal tijdens zo'n Event? Ik maakte en monteerde dit sfeer-videoverslag

Oud zeer in de bijstand

Staatssecretaris Van Ark scherpt de wettelijke eis aan om een tegenprestatie te leveren voor wie in de bijstand zit. Gemeenten bepalen hoe, maar de vrijblijvendheid moet eraf. Het hoeft niet per se werk te zijn, betaald of vrijwillig. Schuldhulpverlening of een opleiding kan ook, aldus Van Ark. Met de taaleis: Nederlands op basaal niveau beheersen, mogen de gemeenten wat soepeler omgaan. Waarom oud zeer? Omdat de tegenprestatie en de taaleis 2 'klassiekers' zijn onder de strijdpunten van met name rechtse partijen. En omdat de bewindsvrouw hiermee reageert op een vernietigend rapport over het (niet) functioneren van de Participatiewet. Dat is de wet die sinds 2015 bijstand regelt en mensen met een arbeidsbeperking aan het werk moet helpen. Zal dit de wet beter laten werken?

Zo zit het nu met de bijstand

Over een gevangenis in je hoofd …

Onder een lage doorgang hangt een bordje ‘Pas op uw hoofd!’ Een man wil eronderdoor lopen, maar hij legt eerst zijn bankpas op zijn hoofd. Is die man dom? Nee, hij doet wat hem wordt gevraagd. Die anekdote is typerend voor de aparte werelden waarin we toenemend leven. Michiel Vermaak, arts met als specialisatie verstandelijk gehandicapten vertelde het tijdens de afsluitende bijeenkomst van de City Deal Zorg voor Veiligheid. Ik leverde input voor het sfeerverslag op de website van de Agenda Stad. 

Lees het sfeerverslag op de website van de Agenda Stad
Zeg het op social!