Hoe zit dat?

Geld, werk, zorg, inkomen en uitkeringen. Daar is altijd wat mee aan de hand, en het is altijd ingewikkeld. Er wordt genoeg over geschreven, maar.. ik vraag me vaak af: Hoe zit het echt? In deze webkrant probeer ik de feiten bij elkaar te houden. In korte en krachtige dossiers, die de essentie van elk onderwerp bevatten. Nieuws en diepgang bij elkaar. Met soms wat ironisch commentaar - alleen op deze pagina. Voor de liefhebbers.

Kinderopvang weer publieke taak?

Wie ons prachtige systeem van sociale zekerheid al wat langer volgt, ziet vaak hetzelfde weer terugkomen. Hoewel je dacht dat we het goed hadden geregeld ... Het kabinet onderzoekt nu of de kinderopvang 'weer' een publiek gefinancierde basisvoorziening kan worden. Het huidige stelsel met een inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag is te complex en brengt veel ouders in problemen, vindt het kabinet. En wie vindt dat niet, na de toeslagenaffaires? Maar toen de kinderopvang begon, betaalde de overheid dat. Volledig. Want anders gingen te weinig vrouwen werken. Later bedachten andere politici dat de gebruiker toch echt moest meebetalen. Want gratis? Dan wil iedereen het wel. En die argumenten komen nu weer terug, in de discussie over de toekomst van de kinderopvang. Wie betaalt wat, en aan wie?

Vertel me kort en goed hoe dat zit!

Niet meer rekenen op een pensioen

Maar nu om andere redenen. De financiële positie van het grootste pensioenfonds ABP is onder de verlaagde bodem gezakt die minister Koolmees van Sociale Zaken voor dit jaar had ingesteld. Ook andere grote fondsen, waaronder PFZW, PMT, PME en Bouw meldden aanzienlijke dalingen van hun dekkingsgraden. Kelderende rentes en dito beurskoersen door de coronacrisis zijn de belangrijkste oorzaken van de dalingen. De beurzen trekken weer wat aan. Maar is het genoeg om korten op de pensioenen te vermijden volgend jaar?

Helpt het pensioenakkoord nog wat?

Flexibel werken ook in kleinbedrijf?

Wie werkt in een klein bedrijf en zorgt voor kinderen tot 8 jaar of mantelzorgt, kan in 2022 misschien vragen om andere werktijden of werken op andere plekken. Minister Koolmees van Sociale Zaken moet dit opnemen in de Wet Flexibel Werken (Wfw). Dat komt door de ‘richtlijn werk-privébalans’ van het Europees Parlement. De gevolgen kunnen groot zijn voor ondernemers met een paar mensen in dienst. Want de Wfw geldt nu alleen voor bedrijven met meer dan 10 werknemers. Of wordt het een 'dode letter'? Reageren op de plannen kan op internetconsultatie.nl, tot 25 mei. 

Wat houdt die Wet flexibel werken in?

Waarom hebben we een detacheringsrichtlijn?

Sociale zekerheid is erg verschillend geregeld in Europa. Pensioenen, vakantiegeld, verzekeringen als je niet meer kunt werken door ziekte en arbeidsongeschiktheid .. het verschilt nogal per lidstaat. Dus kan het voordelig zijn om mensen uit een goedkoper EU-land in een duurder land te laten werken. Vooral voor werkgevers, want die hoeven deze 'gastarbeiders' dan minder te betalen. Ze krijgen toch waar ze recht op hebben, zeggen die werkgevers. Ze worden onderbetaald vergeleken met de eigen werknemers, stellen de vakbonden. Met de detacheringsrichtlijn probeert de politiek hier al jaren wat aan te doen. Er komt een iets scherpere versie van de richtlijn aan.

Lees hier meer over dat ingewikkelde breiwerkje

 

We blijven begaan met schuldenaren

Gemeenten moeten mensen met schulden sneller hulp aanbieden. Ze moeten binnen 4 weken schuldhulp aanbieden als nutsbedrijven, verhuurders of zorgverzekeraars een betalingsachterstand doorgeven. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) die dit vrij precies regelt. Op de schuldhulp, sinds 2012 een verantwoordelijkheid van de gemeenten, is veel kritiek geleverd. De hulp zou vaak te traag op gang komen, en verzanden in bureaucratische procedures. De voorwaarden om schuldhulp te krijgen zijn strikt. Dat schrikt sommigen mensen af. Ruim een miljoen huishoudens zitten in zware betalingsproblemen.  

Wat gaan we allemaal doen voor de schuldenaren?

Betaald ouderschapsverlof aangekondigd 

Negen weken de helft van je dagloon tijdens het eerste levensjaar van je kind. Dat krijgen nieuwbakken ouders vanaf augustus 2022. Daarna heb je nog recht op 17 weken onbetaald. Maar die zijn langer houdbaar: tot het kind 9 jaar is. "Een verlof voor de rijken", vinden FNV en CNV. Want wie kan het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen? Zo blijven vooral mannen werken, denken de bonden. Want de man verdient 'nog altijd' 14 procent meer voor hetzelfde werk. Bruto. Meestal houden vrouwen netto iets meer over. Maar dat komt omdat ze minder verdienen, en dus ook minder belasting beta ... Ja, dat is weer een ander verhaal, inderdaad. 

Wat gaat er allemaal gebeuren rond de geboorte?
Zeg het op social!