Hoe het echt zit ...

Geld, werk, zorg, inkomen en uitkeringen. Daar is altijd wat mee aan de hand, en het is altijd ingewikkeld. Er wordt genoeg over geschreven, maar.. ik vraag me vaak af: Hoe zit het echt? In deze webkrant probeer ik de feiten bij elkaar te houden. In korte en krachtige dossiers, die de essentie van elk onderwerp bevatten. Nieuws en diepgang bij elkaar. Met soms wat ironisch commentaar - alleen op deze pagina. Voor de liefhebbers.

Het gaat iets beter met de pensioenen!

Minister Koolmees verlaagt de ondergrens voor de ploeterende pensioenfondsen tijdelijk nog wat: 90 procent dekking eind dit jaar, en je hoeft volgend jaar niet te korten. Die ondergrens halen de meeste fondsen wel. En Koolmees moet wel, anders krijgt hij het pensioenakkoord niet uitgewerkt, en ook niet door de Eerste Kamer. Maar hij vindt het vast niet leuk, want dit geldt alleen in 2020. Zegt hij. Zou het? In 2021 zijn er verkiezingen. Dan de pensioenen korten is politieke zelfmoord, toch?

Wat staat er ook alweer in het pensioenakkoord?

 Meer grip op de beloningen!

Vooral onder druk van de publieke opinie blijft de politiek proberen om zijn invloed op de beloningen van directies en bestuurders verder uit te breiden. Binnenkort komt er weer een klemmetje bij. De ondernemingsraad mag adviseren over de beloning van bestuurders bij grote en beursgenoteerde vennootschappen. Dat advies moet tegelijk met het beloningsvoorstel zelf worden voorgelegd aan de algemene vergadering van aandeelhouders (ava). De or mag zijn advies daar ook toelichten. Driekwart van de aandeelhouders moet straks akkoord gaan met het beloningsbeleid. Nu is dat nog een gewone meerderheid van 50 procent plus één. 

Hoe steekt het precies in elkaar?

 

We blijven begaan met schuldenaren

Vroegsignalering is mooi jargon, voor 'kleine schulden worden snel groot'. Het kabinet wil dat nutsbedrijven (gas, water, licht), sociale verhuurders en zorgverzekeraars een betalingsachterstand melden bij de gemeente.  Ook komt er misschien een opkoopfonds voor schulden. En dan is er nog een aparte wet in de maak tegen beslag op bankrekeningen. Plus een 'uitzonderingsjaar' voor mensen die door boetes van de overheid hoge schulden hebben gekregen. Waaronder verkeersboetes. Het regent plannen en proefballonnen over schuldhulp. Allemaal met de beste bedoelingen, uiteraard. Maar de voorstellen, plannen en proefballonnen zijn wat lastig uit elkaar te houden, en vaak nog lastiger om te realiseren. Neem de berekening van wat iemand met schulden mag overhouden om van te leven. Al (en misschien nog) jaren een technisch drama. Ik probeer het bij te houden.

Wat gaan we allemaal doen voor de schuldenaren?

Slapend dienstverband gaat eruit

Werkgevers moeten werknemers na twee jaar ziekte ontslaan als zij daarom vragen. Zij hebben dan ook recht op een transitievergoeding. Dat vindt de Hoge Raad, en die neemt het advies van zijn advocaat-generaal over. Een advies van de Hoge Raad geldt als richtinggevend voor alle rechtbanken en gerechtshoven. Maar het betekent niet dat alle werknemers met slapend dienstverband nu automatisch ontslag met vergoeding krijgen. Elke zaak zal door een rechter apart moeten worden bekeken. Kan de zieke toch terug? Wil de werkgever dat? Kan hij de vergoeding betalen? Ook met de compensatie voor werkgevers is dat niet altijd zeker.

Hellup! Wat zijn slapende dienstverbanden?
Zeg het op social!