Hoe het echt zit ...

Geld, werk, zorg en inkomen. Daar is altijd wat mee aan de hand, en het is altijd ingewikkeld. Er wordt genoeg over geschreven, maar.. ik vraag me vaak af: Hoe zit het nu echt? In deze webkrant probeer ik de feiten bij elkaar te houden. In korte en krachtige dossiers, die de essentie van elk onderwerp bevatten. Met soms wat ironisch commentaar op deze voorpagina. De webkrant is bedoeld als voorbeeld van eigen werk.

Tegenslag voor mensen met schulden

Hoeveel moet iemand met schulden overhouden om van te leven? Niks, vinden sommige mensen die streng in de leer zijn. Maar ja, dan maken ze nieuwe schulden of ze gaan uit roven en bedelen. Dus is er een beslagvrije voet, als de deurwaarder de spullen en het inkomen in beslag komt nemen. Maar hoe hoog (of laag) moet de beslagvrije voet zijn? Dat is een ingewikkelde berekening. Om die makkelijker te maken, hebben de Tweede en Eerste Kamer een wet aangenomen. Maar die wet (vereenvoudiging beslagvrije voet) is zò ingewikkeld, dat het UWV en de fiscus hun systemen niet op tijd ingericht krijgen....

Hoe zit het met onze schulden?

 Ouderen krijgen steeds minder hulp

Ouderen die hulp willen bij boodschappen doen, eenvoudige verzorging of klusjes aan huis kunnen dat nu nog vragen aan vier familieleden, vrienden of buren. De vijftigplussers van nu kunnen dat in 2040, als zij 'oudere' zijn, nog maar aan twee mensen vragen. Dat meldt Trouw, gebaseerd op onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Om professionele hulp van wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers vragen helpt niet. Want daarvan hebben we er nu al 100.000 tekort. In 2040 zijn dat er 200.000. Treurig, vinden de meeste deskundigen, net zoals u en ik ongetwijfeld. Ligt het aan de bezuinigingen tijdens de crisisjaren, zoals de deskundigen suggereren? Wordt het nog wat met de participatiesamenleving? En:

Hoe zit dat met mantelzorg?

En dan nog iets...

Dezer dagen is er niet zoveel sociaal-economisch nieuws. Wat je dan ziet opduiken, zijn mooie plannen. Zoals het 'plan 123 Actie voor de arbeidsmarkt en talentontwikkeling' van hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Gepresenteerd op BNR. Het plan zit vol met goede ideeën om de personeelstekorten aan te pakken. Zoals jongeren eerder, langer en beter op stage sturen, op zoek gaan naar dat miljoen mensen die nog meer, beter, anders of gewoon aan het werk willen, en mensen die nu in deeltijd werken prikkelen om meer uren te werken. Het plan krijgt steun van vele werkgeversorganisaties en andere hoogleraren. Maar.... zulke plannen verdwijnen vaak na een weekje in een stil, zwart gat. Hoor je niks meer van. Zou het nu anders gaan?

Hier is de link naar het nieuwsbericht met het plan!

Beeldschermwerkers kunnen doorwerken

Goed nieuws voor digitale junkies! Ze hoeven niet langer verplicht met pauze na twee uur achter het scherm. Het verantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken vindt dat een ‘absolute norm die zich niet meer goed verhoudt tot de tegenwoordige variatie aan beeldschermwerk en werkplekken'. Kende u die norm? Ik ook niet. Wel zie ik regelmatig mensen klagen over de app van de baas op hun computer die in de gaten houdt of je te lang of te hard werkt. Maar ja, de werkgever moet nog wel zorgen voor pauzes tijdens het werk. Ook bij schermfanaten.

Wat zijn de regels voor arbeidstijden en pauzes?

 Ziektewetakkoord bereikt!

Het Polderen is terug! Roepen de fans enthousiast. Maar waar gaat dit om? Het kabinet was stevige versoberingen van plan op de uitkeringen voor arbeidsongeschikten. Je zou pas een volledige uitkering krijgen als je minstens voor 99 procent geen enkel werk meer kan doen. Die grens ligt nu bij 80 procent. Er komt vanaf 2020 een nieuwe, complete verzekering voor kleine werkgevers. Met subsidie van de overheid. Dat moet zorgen voor veel minder arbeidsongeschikten. Zo veel minder dat het kabinet de bezuiniging op deze uitkeringen toch binnenhaalt.

Vertel me meer!