Hoe het echt zit ...

Geld, werk, zorg en inkomen. Daar is altijd wat mee aan de hand, en het is altijd ingewikkeld. Er wordt genoeg over geschreven, maar.. ik vraag me vaak af: Hoe zit het nu echt? In deze webkrant probeer ik de feiten bij elkaar te houden. In korte en krachtige dossiers, die de essentie van elk onderwerp bevatten. Met soms wat ironisch commentaar op deze voorpagina. De webkrant is bedoeld als voorbeeld van eigen werk.

 Noodmaatregelen voor schuldhulp?

Nog steeds is er veel te doen over schuldhulp. Er zijn ook nogal wat mensen die in de schulden zitten. Meer dan 1 miljoen, volgens sommige bronnen. Nederlanders zijn niet zo dol op mensen met schulden. Toch willen we wel helpen. We zijn de kwaaisten niet. Maar dan komen er mitsen, maren en voorwaarden. Die staan in een nieuwe wet. En die is zo lastig uit te voeren dat er nu noodmaatregelen nodig zijn. O Ironie. Toch blijven we helpende handen bieden. Want kleine schulden worden inderdaad snel groter. Maar goede bedoelingen sterven weleens in schoonheid...

Wat gaan wel allemaal doen voor de schuldenaren?

 Wat zijn slapende dienstverbanden?

Een sluimerend probleem, om in de beeldspraak te blijven. Waarover een heuse mediastorm opstak. Na 2 jaar ziekte en voldoende pogingen tot herstel en re├»ntegratie mag een werkgever een blijvend zieke of (deels) arbeidsongeschikte werknemer ontslaan. Wel heeft die werknemer, net als elke andere werknemer waar een werkgever van af wil, recht op een transitievergoeding. Sommige werkgevers vinden dat niet terecht, want ze hebben ook al 2 jaar het loon van deze zieke (deels) doorbetaald. Dus houden ze de werknemer liever in dienst, zonder arbeid of loon. Strikt genomen mag het. Maar de werknemer heeft dan niet veel meer om van te leven. Vanaf april volgend jaar komt er compensatie voor werkgevers. Dan is het slapende dienstverband niet meer zo nodig.  

Vertel me meer over deze slapende kwestie!

Alweer gedonder over die pensioenen!?

Nog steeds, zult u bedoelen. En toenemend. Geen akkoord over een nieuw stelsel, en ondertussen gaat de ophef over minder pensioen maar door. Pensioenfondsen schreeuwen om een nieuw akkoord, anders moeten ze korten. En dan komt de (onvolprezen) minister Koolmees met een eigen tienpuntenplan. Politieke meesterzet? Vakbonden en oppositie staat het schuim op de mond. Iedereen zet iedereen onder druk. De doemsverhalen, percentages en regels buitelen over elkaar heen in de media. Die smult van alle emotie, laten we eerlijk zijn. Maar ik krijg dan al snel de kriebels, onder het motto van deze webkrant. Hoe zit het nu echt met die dekking?

Hier dan nog eens mijn onvolprezen pensioendossier!

Minister houdt WAB overeind

Geen onderwerp met zo veel verschillende meningen als onze sociale zekerheid. Minister Koolmees heeft het gemerkt tijdens de behandeling van 'zijn' Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in de Tweede Kamer. Zelden zoveel kritiek op een wet gezien, van alle kanten. Toch is de wet de Tweede Kamer aangenomen. 'Best wel' knap van die Koolmees, vindt u niet? Alleen de proeftijd van 5 maanden bij een aanstelling voor onbepaalde tijd kunt u vergeten. En verder? Bekijk de vele duivelse details van de WAB via de knop hieronder!

Dit weet ik nu over de WAB!