Wie na z'n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Na die leeftijd doorwerken betekent dat je elk jaar 4 tot 6 maanden sneller oud wordt. Dat is makkelijk gezegd, zeker voor mensen die nu al de 50 zijn gepasseerd. Hoe kan je langer doorwerken in een fysiek zwaar beroep?
Ik schreef in 2019 een kennisartikel over deze HR-klassieker voor PWSinds het massale, gedwongen thuiswerkexperiment door de coronacrisis werken steeds meer mensen thuis. Zo ging thuiswerken van verdachte naar geaccepteerde werkvorm. En gingen de meeste kennisartikelen voor professionals over de voordelen van thuiswerken. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Die belichtte Marcelo Calbucci op het techplatform Geekwire. Zelf heeft Calbucci thuiswerken jarenlang afgewisseld met de zaak.
Binnen een zorgorganisatie bestaat een complexe en opgedeelde medezeggenschapsstructuur. Hierdoor gaan diverse raden en gremia door elkaar heen, en voor hun beurt praten. Tenminste, dat vindt de ander als hem of haar dat beter uitkomt. Het komt tot een rechtszaak, met een genuanceerde en gedetailleerde uitspraak. Voer voor juristen, maar de leden van de ondernemingsraden moeten het ook nog snappen.
Hoe herschrijf je dat onder tijdsdruk?Arko van Brakel is algemeen directeur van de Baak, het opleidings- en kennisinstituut op het gebied van leiderschap en ondernemerschap en gelieerd aan VNO-NCW. Hij werd al snel een succesvol ondernemer. Juist daardoor kreeg hij al vroeg in zijn carrière te maken met een burn-out.
Ik ben weer beschikbaar voor nieuwe opdrachten! Klik op de knop Contact en we praten verder. (Met of zonder koffie.)
Misschien word jouw bedrijf binnenkort onderdeel van een groter, internationaal concern. Dan gaan diverse belangen langs elkaar lopen. Door elkaar heen. Zeker als je lid bent van de ondernemingsraad is de kans op belangenverstrengeling groot. Medezeggenschap bij overnames en fusies kan opeens op het bordje liggen van de medezeggenschap. Dan moet je opeens 'groot' denken. Ik interviewde 2 advocaten gespecialiseerd in internationaal arbeidsrecht en medezeggenschap.
Speciaal voor een workshop tijdens de Landelijke or-dagenHybride werken gaat niet alleen over het werk zelf, maar ook over privé. De kinderen, de hobby’s, sporten, vrienden. Kost allemaal tijd, en het moet allemaal zo goed mogelijk bij elkaar passen. In een dag, en in een week. Niet alleen heb je te maken met soorten werk. Ook hebben mensen verschillende werkvoorkeuren. En dan zijn er nog de ervaringen uit het verleden.
Millennials zijn de ideale werknemers om duurzaam in te zetten. De meesten zijn bloedserieus over hun eigen ontwikkeling. Toch is het managen van deze twintiger-dertigers geen sinecure. Gelukkig schreef een ervaringsdeskundige, Thijs Launspach er een boek over. ‘Werken met Millennials’. Een - niet te missen - interview (door een Gen X’er) met de auteur, een echte M. Clash of the Generations.
Interview over de combinatie: drilsergeant of zachtgekookt ei?“Ik ben een volhouder, ik blijf bedenken hoe ik linksom of rechtsom het juiste knopje kan vinden.” Zo kijkt Yvonne van den Berg – Hilbers, Director Social Innovation bij Philips, aan tegen haar voortdurende pogingen om het belang van (persoonlijke) ontwikkeling onder de aandacht te houden bij zo veel mogelijk mensen. Over een permanente zoektocht naar de juiste, werkende schakelaars die mensen in beweging brengen en houden.
Voor duurzame inzet moet je soms alles uit de kast halen ...U kunt ook een schoenendoos vol informatie bij mij droppen, en in korte tijd maak ik er een korte, bondige, puntige tekst van. Met de hoofdzaken voorop, en in begrijpelijke taal.